18/12/2017

לחזור למקורות האפייה - אפייה עם מחמצת

אפייה

טרנד הטבעונות והחזרה לטבע ששוטף את העולם, עושה לנו היכרות למול אפייה עם מחמצת

הטרנד חודר לכל תחומי החיים וכמובן גם למטבחים שלנו. פתאום מוצרים תעשייתים עם חומרים משמרים שמקלים עלינו את תהליך ההכנה ומקצרים אותו, הפכו למוצרים מוקצים והשאיפה היא לחזור למטבח ולגינה ולעשות כמה שיותר דברים תוצרת בית. אז כמובן שמדובר בריבות או מרקים זה די ברור מאליו שניתן להכין אותם גם תוצרת בית ולקבל תוצרים נפלאים וטעימים במיוחד. אך האם ידעתם כי אפשר גם לייצר שמרים בבית בכוחות עצמכם?

הכירו את השמרים

ראשית כל, ראוי לומר כי שמרים הם יצור חי. מיקרואורגניזם חד תאי שמזונו הוא הסוכר הפשוט ביותר- גלוקוז, ותוצרי הלוואי של פירוק הסוכר בגופו הם פחמן דו חמצני וכהל. אלו מסייעים בתהליך האפייה לקבלת נפחו המרשים של הבצק ולטעם המיוחד שהוא מקבל בזכות השמרים. השמרים כיצור חי זקוקים לתנאים מיטביים להתקיים ביניהם לחות, טמפ' סביבתית קבועה של 36 מעלות וסביבה ללא מלחים. כיום מצויים בשוק שני סוגי שמרים עיקריים- שמרים טריים של חברת שמרית, ושמרים מיובשים שלרוב מיובאים מחו"ל. לשמרים הטריים טווח חיים יחסית קרוב בעוד השמרים המיובשים יכולים להחזיק מעמד במצבם הרדום למשך זמן רב הודות לחומרי שימור מסויימים שמוסיפים להם.

במה שונה המחמצת מן השמרים שקונים בסופר?

בעוד השמרים שתקנו בסופר, מוכנים מיידית לפעילות ויתפיחו את הבצק שלכם תוך שעה בערך, המחמצת תעשה זאת באיטיות אך תיתן תוצר איכותי וייחודי. מדוע ההבדל? השמרים המשווקים בסופר הם לרוב שמרים בוגרים שכבר גידלו אותם בתנאים מיטביים והם בשיא הפעילות שלהם. במחמצת, לעומת זאת, השמרים נוצרים מאפס והם אינם מועשרים בחומרים כלשהם שמחזקים אותם או מעשירים את הגדילה שלהם בצורה מהירה.

ועכשיו לשלב ההכנה

אז איך מכינים את המחמצת בפועל? האמת שהליך ההכנה הוא פשוט למדי רק דורש קצת סבלנות והשקעה. שופכים לתוך קערה כוס קמח מלא/ קמח לבן/ קמח שיפון, או כל סוג אחר שעולה בדעתכם. אל הקמח מוסיפים 3/4 כוס מים. מערבבים היטב עד שנוצר מעין בצק ואז סוגרים את הקערה. חשוב להשאיר פתח קטן לכניסת אוויר שכן על עקרון המיקרואורגניזימים המגיעים מן האוויר, יושב כל עקרון המחמצת.  אם מדובר בעונה יחסית נוחה שהטמפ' בה לא גבוהות, ניתן להשאיר את התערובת על השיש ובמשך חמשת הימים הבאים יש להוסיף לה בכל פעם כוס קמח ו-3/4 כוס מים ולערבב. ביום השלישי להאכלת התערובת צריך לראות כבר בועיות קטנות של תסיסה וריח אופייני שקצת מזכיר ריח ווניל. ביום חמישי אם התסיסה ממשיכה והריח דומה, המחמצת שלכם מוכנה ועכשיו כל שנותר הוא להשתמש בה ליצירת מאפים . יצירת מאפים באמצעות מחמצת ביתית תורמת להכנה בריאה יותר, עם טעם מיוחד וכזו המחוברת יותר לאמא טבע.

ואם רוצים להשתמש בה לאורך זמן?

למרות שמדובר בשמרים שאנו מייצרים בתוצרת בית, השמרים הביתיים שלכם יכולים בהחלט לשמש אתכם לתקופה ארוכה, אפילו של כמה שנים. כל שתצטרכו לעשות הוא להכניס את התערובת למקרר ופעם בשבוע להוסיף לה כוס קמח ו-3/4 מים ולהשאיר את הכלי שבו היא נמצאת עם פתח קטן לאוויר. בצורה הזו, המחמצת שלכם יכולה לשמש אתכם אפילו לכמה שנים טובות!

שתפו את כתבה Email this to someoneShare on LinkedInShare on StumbleUponPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

תגיות הכתבה

שליחת תגובה


2014-כל הזכויות שמורות 2013 © מגזין WhatHot מה שחם באינטרנט
richkid אינטראקטיב